Dotacje na termomodernizację

Słyszeli kiedyś Państwo o dotacjach, czyli tzw. Premiach termomodernizacyjnych, o które można starać się w Banku Gospodarki Krajowej? To dotacja, która pokrywa część kosztów termomodernizacji budynku, który wymaga uszczelnienia po to, by nie tracić więcej energii cieplnej. Trzeba jednak udowodnić, że taka termomodernizacja jest potrzebna do tego, żeby być energooszczędnym. Ale jak to zrobić? Jak udowodnić, że taki remont jest potrzebny? Trzeba będzie przeprowadzić budynku audyt energetyczny, który wskaże, że do wprowadzenia oszczędności trzeba przeprowadzić termomodernizację, aby produkowana energia cieplna nie uciekała z budynku.

Audyt, czyli co jeszcze…

Audyt przeprowadzony przez specjalistów pokaże również wszystkie inne nieprawidłowości, które związane są ucieczką energii cieplnej. Może się okazać, że dach jest nieszczelny lub ciepło ucieka przez okna, które nie chronią w odpowiedni sposób przed zewnętrznymi temperaturami i przewiewem, który ochładza cały budynek. Podczas audytu można również otrzymać przygotowany kosztorys związany z wydatkami, które ponosić trzeba, aby ogrzać cały budynek. Zlecający wykonanie audytu otrzyma również obliczenia dotyczące zużycia ciepła w sezonie grzewczym, a także ocenę stanu technicznego budynku, jak i wszystkich urządzeń, które służą do wytwarzania energii cieplnej w danym miejscu.

Audyty energetyczne

• Wszystko co potrzeba do budowy domu energooszczędnego.

EKOPRODET - Zbigniew Grabarkiewicz
os. Rusa 45/1