Skuteczna i trwała poprawa urody

Należy dokonać pewnego zróżnicowania pojęć i punktów widzenia, dążąc do znalezienia rozsądnego podejścia do tematu korekty lub poprawy urody. Zdarzają się sytuacje, gdy ingerencja chirurgiczna jest praktycznie niezbędna. Zwykle są to zdarzenia związane z mniej lub bardziej poważnym uszkodzeniem ciała. Na ogół chodzi tu wypadki, wskutek których nastąpiły uszkodzenia twarzy lub skóry. Wówczas niezwykle ważnym elementem leczenia i całościowej rehabilitacji jest przywrócenie estetycznego wyglądu osobie poszkodowanej. Nieco innym rejonem działania medycyny estetycznej jest poprawianie urody ze względów zawodowych (artyści czy osoby publiczne) bądź dla potrzeb związanych z określmy to tzw. wzmocnieniem własnego ego. Otóż zbyt intensywne oddziaływanie chirurgiczne w swój wygląd może przynieść efekty odwrotne do zamierzonych. Media pełne są karykaturalnych wręcz postaci, które nie wiedziały, kiedy powiedzieć chirurgii plastycznej stop. Niekiedy wystarczyłoby zastosowanie mniej inwazyjnych metod korekty urody, jak chociażby nici liftingujących lub nawet sięgnięcie po bardzo dobre i całkowicie bezpieczne kosmetyki do pielęgnacji zewnętrznej.

MASI dr Mariusz Domagalski
Wielka Odrzańska 30